Bliv Makelaardij o.z.

Bliv Makelaardij o.z.

Starten in de huidige markt?

16-05-2013


Starters op de huizenmarkt hebben hun droomhuis voor het uitzoeken, maar met alle nieuwe regels rondom hypotheken kan het best ingewikkeld lijken om voor het eerst een huis te kopen. Hieronder de belangrijkste aandachtspunten voor starters op een rijtje.

Nieuwe belastingregels
Wie vanaf 1 januari 2013 voor het eerst een huis koopt, of een bestaande financiering ophoogt, krijgt te maken met nieuwe belastingregels. U heeft alleen recht op hypotheekrenteaftrek als u de lening binnen 30 jaar volledig terugbetaalt. Dit is mogelijk met een annuïtaire of lineaire aflossing. Bij beide hypotheekvormen begint u direct na het afsluiten met terugbetalen. Voor hypotheken die voor 2013 zijn afgesloten, gelden deze regels niet.

Verschillende hypotheekvormen
Wat een annuïtaire en lineaire hypotheek van elkaar onderscheidt, is de opbouw van het rente- en aflossingsdeel. Bij de annuïtaire aflossing betaalt u elke maand evenveel; het aflossingsdeel wordt steeds groter en het rentedeel (naar mate u meer aflost) steeds kleiner. Bij de lineaire aflossing betaalt u in het begin van de looptijd een hoger bedrag per maand. Het aflossingsdeel blijft de hele periode gelijk, maar de rente neemt af doordat uw schuld daalt. U gaat dus steeds minder betalen. Welke hypotheekvorm het beste bij u past, is van allerlei factoren afhankelijk. Denk aan: welk hypotheekbedrag kunt u maximaal per maand betalen? Wat kost de woning? Heeft u spaargeld? Maar ook: waar voelt u zich het prettigst bij?

Hoogte hypotheek beperkt
Vanaf 2013 wordt het maximale bedrag dat u kunt lenen geleidelijk verlaagd naar 100 procent van de marktwaarde van het huis, inclusief overdrachtsbelasting. Dit betekent dat u straks geen hogere hypotheek meer kan krijgen dan de waarde van het huis. Sinds 1 januari 2013 mag u nog 105 procent lenen. In de komende jaren wordt dit elk jaar een procent verlaagd tot 100 procent. Bij investeringen in energiebesparingen, zoals dubbele beglazing of zonnepanelen, is dit maximaal 106 procent.

Voordeel voor starters
Het kabinet versoepelde de hypotheekvoorwaarden voor starters die goede vooruitzichten hebben op een inkomensstijging. Dit betekent dat starters een ruimere hypotheek kunnen krijgen als ze binnen enkele maanden of jaren een verhoging van het salaris verwachten. Deze maatregel ging in per 1 januari 2013.

Overdrachtsbelasting definitief verlaagd naar twee procent
De overdrachtsbelasting is verlaagd van zes procent naar twee procent. Hierdoor zijn de aankoopkosten van bestaande woningen lager.